Om Vi cykler til arbejde

Her kan du finde baggrundsinformation, vigtige datoer og svar på spørgsmål vedrørende regler, tilmelding og betaling. Desuden kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og se statistik fra sidste års kampagne.

Kalender 2015

24. april: Sæt holdet – så er I sikre på at modtage materialer inden kampagnestart

1.-31. maj: Vi cykler til arbejde

9. juni: Indtastningsfrist

15. juni: Lodtrækning

16. juni: Vinderne offentliggøres

Spørgsmål og svar

HVEM KAN DELTAGE? 
Alle ansatte på arbejdspladser kan deltage i kampagnen. Folk under uddannelse kan også være med. Reglerne er de samme. Har du et studiejob, kan du også deltage via din arbejdsplads. Du kan dog kun deltage på ét hold.


HVORDAN DELTAGER MAN? 
I skal samle et hold på 4-16 deltagere. Er I flere end 16, må I melde flere hold til. Er I færre end 4, kan I evt. slå jer sammen med en anden virksomhed og oprette et hold i en af virksomhedernes navne. Det er kun tilladt at deltage på ét hold.


HVAD KOSTER DET AT DELTAGE?
Det koster 50 kr. pr. deltager at være med i Vi cykler til arbejde. Selve holdet koster ikke noget.

HVORDAN TILMELDER MAN SIG?
Registrering: Klik på ”Tilmeld” på forsiden. Registrer dig ved at oplyse mailadresse, dit navn, arbejdspladsens navn og adresse. Derudover skal du finde et kodeord.


Tilmeld hold: Tilmeld et eller flere hold. Du skal give holdene navne og oplyse deltagerantallet på dem. Hvis du ikke selv skal være holdkaptajn på nogen af holdene, kan du skrive e-mailadressen på den der skal. Husk, at en person kun kan være holdkaptajn for ét hold og at alle hold skal have en holdkaptajn.


OBS: Du kan altid ændre holdnavne og tilkøbe flere deltagere. Du kan ikke slette deltagere igen – blot erstatte en deltager med en anden.


Bekræftelse: Du ser nu en oversigt over det/de hold, som du har tilmeldt. Kontroller at informationerne er korrekte, inden du går videre.


Betaling: Vælg betalingsform og gennemfør betalingen.

 

HVORDAN FOREGÅR BETALINGEN?
Du kan betale deltagergebyret på flere forskellige måder.


Kort eller netbank: Når du tilmelder hold på hjemmesiden kan du vælge at betale med betalingskort eller via Danske Netbetaling. Når du har betalt, modtager du en kvittering pr. mail.


Elektronisk faktura: Offentlige virksomheder kan også betale deltagergebyret med elektronisk faktura. Klik på E-fakturering (EAN), når du kommer til betalingsmodulet. Du vil blive bedt om at oplyse EAN-nummer (13 cifre), referenceperson (obligatorisk) og evt. ordrenummer/rekvisationsnummer (valgfrit). Husk at EAN-nummeret skal skrives uden mellemrum.


Girokort: Der kan betales med almindeligt girokort. Bemærk at der pålægges et gebyr på 50 kr. Tilmelder du flere hold samtidig pålægges gebyret kun én gang. Tilmelder du senere nye hold pålægges gebyret igen. Tilkøber du ekstra deltagere til dit hold pålægges der ikke gebyr.


KAN JEG TILMELDE FLERE HOLD PÅ ÉN GANG?
Ja, det kan du sagtens. Hvis du tilmelder flere hold samtidig samles betalingen på en regning.

 

KAN JEG VÆRE ANSVARLIG FOR MERE END ÉT HOLD?
Ja, det kan du. Du må melde så mange hold til, som du vil. Husk at du kun kan cykle med på, eller være holdkaptajn for ét hold. Har du tilmeldt flere hold, kan du tilgå dem alle ved at logge ind på din profil. Der kan du også tilkøbe hold og deltagere, samt indtaste holdenes resultater.


KAN VI TILFØJE FLERE DELTAGERE TIL HOLDET? 
Du kan sagtens tilføje flere deltagere til dit hold, når I har betalt. I kan dog stadig kun være max 16 deltagere på holdet. Hvis I er flere end 16, må I melde et nyt hold til på minimum 4 personer. Du tilføjer ekstra deltagere på holdet ved logge ind og klikke på ”Tilkøb deltager” under ”Holdadministration”.


ER TILMELDINGEN BINDENDE?
Ja, tilmeldingen er bindende. Det er ikke muligt at annullere hold eller deltagere, og vi tilbagebetaler ikke deltagergebyr. Heller ikke hvis du har valgt at få tilsendt girokort eller indtastet EAN-nummer.


KAN VI FÅ PENGENE, HVIS EN DELTAGER MELDER FRA, EFTER AT VI HAR BETALT?
Nej, men I kan bytte deltageren ud med en anden – også efter kampagnestart. Hvis deltageren er oprettet på hjemmesiden, skal holdkaptajnen redigere deltagerens data under ”Holdadministration” og i stedet indtaste den nye deltagers data. Afslut med ”Gem”.


HVAD ER EN CYKELDAG?
En cykeldag er en dag, hvor du cykler til og/eller fra arbejde. Det tæller kun som én cykeldag, ligegyldigt om du cykler til og fra arbejde eller kun den ene vej. Det tæller som en cykeldag, hvis du cykler hele vejen til og/eller fra arbejde. Men det tæller også, hvis du tager cyklen i forbindelse med offentlig transport eller bilen til og/eller fra arbejde. Fx hvis du cykler hen til toget eller parkerer bilen udenfor byen og cykler det sidste stykke. Det er også en cykeldag, hvis du går, hopper, står på rulleskøjter osv. – bare du cykler noget af vejen. Cykler du i forbindelse med dit arbejde, som fx hjemmehjælper eller postbud, så er det også en cykeldag.


HVAD ER IKKE EN CYKELDAG?
Kører du med bil eller offentlig transport hele vejen til dit arbejde tæller det ikke. Heller ikke hvis du cykler en tur, fx når du kommer hjem. Hvis du er syg eller har ferie, cykler du jo ikke til og/eller fra arbejde og optjener dermed ikke en cykeldag. Det tæller ikke som cykeldag, hvis du står på rulleskøjter, går, løber, spinner i fitnesscenteret osv. – det tæller kun, hvis du kører på cykel hele eller noget af vejen til og/eller fra arbejde.


HVILKE TYPER AF CYKLER, MÅ JEG CYKLE PÅ?
Alle typer af cykler må anvendes i Vi cykler til arbejde fx el-cykler, liggecykler og kabinecykler m.m.

 

HVAD GØR JEG, HVIS JEG HAR SKÆVE ARBEJDSTIDER, IKKE HAR FAST ARBEJDSPLADS ELLER ARBEJDER HJEMME?
Weekend- og lange vagter: Hvis du arbejder i weekender eller på helligdage tæller det som arbejdsdag – og dermed også som cykeldag, hvis du bruger cyklen. Hvis du arbejder 16 timer eller mere (fx kl. 7 morgen til kl. 7 morgen den efterfølgende dag), så tæller det som 2 cykeldage. Arbejder du fra fx kl. 23 til kl. 7 næste morgen, svarer arbejdstiden til en dag og derfor kun én cykeldag.


Ingen fast arbejdsplads: Hvis du cykler i forbindelse med dit arbejde som fx postbud eller hjemmehjælper tæller det som en cykeldag.


Hjemmearbejdsplads: Arbejder du hjemme får du en cykeldag, hvis du cykler en tur i løbet af dagen.

 

HVORDAN REGISTRERER MAN CYKELDAGE OG KM?
Der kan registreres cykeldage på flere måder.


Deltagerne taster selv:
Holdkaptajnen kan logge ind på sin profil og invitere sine holdkammerater ved at skrive deres navn og mail. Afslut med ”Gem”. Deltagerne modtager en mail med login, og kan derefter løbende selv indtaste deres resultater under deres profil på www.vcta.dk. For at indtaste dine resultater som deltager skal du bruge de pr. mail tilsendte loginoplysninger for at logge ind på din profil. Under ”Cykeldage” kan du krydse dine cykeldage af og evt. indtaste antallet af kilometer. Hvis du ikke har talt km., så lad feltet stå tomt. Afslut med ”Gem”.


Holdkaptajnen taster:
Holdkaptajnen kan også vælge at lave et køreskema og hænge det op et synligt sted. Her kan deltagerne notere deres resultater. Holdkaptajnen logge ind på sin profil og indtaste holdets resultater løbende eller vente til efter den 31. maj og indtaste det samlede resultatet.

 

HVORDAN LOGGER JEG IND PÅ MIN PERSONLIGE PROFILSIDE?
Holdkaptajn: Da du tilmeldte hold, blev du bedt om at oplyse din mail og finde på en kode. Brug disse for at logge på din profil.


Deltager: Du skal bede din holdkaptajn om at logge ind på sin profil på www.vcta.dk og oprette dig på holdlisten. Så får du tilsendt loginoplysninger pr. mail. Klik på profil på forsiden for at logge ind.

 

HVORDAN DELTAGER VI I KONKURRENCEN OM PRÆMIERNE?
I er med i konkurrencen, hvis I selv eller jeres holdkaptajn indtaster cykeldage på www.vcta.dk. Hver gang I registrerer en cykeldag får jeres hold et lod. Så jo flere dage I cykler, jo flere lodder får I – og jo større er chancen for at vinde de lækre præmier. Du kan se alle præmierne her.

 

SKAL JEG INDTASTE KILOMETER?
Ja. Antal kørte kilometer tæller ikke med i konkurrencen om præmierne, men de skal alligevel indtastes for at give et retvisende billede af kampagnens effekt og visningen af statistikken. Når du taster dine kilometer, kan du se hvilken effekt din cykling har på både sundhed, klima og økonomi. Samtidig kan det være et sjovt parameter at konkurrere ud fra, internt på arbejdspladsen.

Instagram - #gørdetpåcykel

Kampagneuniverset tager i år udgangspunkt i det sociale medie Instagram. Instagram-billederne har til hensigt at skabe en visuel fortælling om cykelpendlerens hverdag, og vi håber på at denne smukke fortælling kan være med til at motivere og inspirere flere til at skifte bilen ud med cyklen. Der skal lyde en stor tak til @thomasrousing.dk, @aminanissen, @pelle_pedersen og perlmutter_cph, der venligst har udlånt deres Instagram-billeder til brug på hjemmesiden og i det trykte materiale.

 

#GØRDETPÅCYKEL INSTAGRAM-KONKURRENCE  
På Instagram er det hurtigt og nemt at tage et billede og dele det i dit sociale netværk. Under de såkaldte hashtags kan man samle billeder med samme tema i en oversigt. Ved at bruge hashtagget #gørdetpåcykel på dine Instagram-billeder, kan du også bidrage til den fælles visuelle fortælling om Vi cykler til arbejde 2015 - og samtidig være med i konkurrencen om en lækker Pelago cykel til en værdi af 5.000 kr.


Ikke på Instagram? Få hjælp til at komme i gang her.  


KONKURRENCEBETINGELSER
     
”Gør det på cykel” er en fotokonkurrence på Instagram, der er knyttet til Cyklistforbundets Vi cykler til arbejde kampagne. Konkurrencen går ud på at vise de gode oplevelser der er forbundet med at cykle til og fra arbejde, på det sociale medie Instagram.

For at deltage i konkurrencen skal du:

1) Være deltager i Vi cykler til arbejde 2015 kampagnen

2) Følge @cyklistforbundet på Instagram

3) Uploade et billede til Instagram med hashtagget #gørdetpåcykel

Desuden skal du have en åben profil på Instagram, så Cyklistforbundet har mulighed for at se dine billeder.

Konkurrencen løber til og med 31. maj. 2015

Blandt alle taggede billeder udvælger Cyklistforbundet 10 vinderkandidater. Kandidaterne vil derefter blive sendt til bedømmelse hos vores Instagram ekspert-jury, bestående af @thomasrousing.dk, @aminanissen, @pelle_pedersen og perlmutter_cph, der har leveret billedmaterialet til kampagnens visuelle univers på hjemmesiden og det trykte materiale.

Hovedpræmien i konkurrencen er en lækker cykel fra Pelago, til en værdi af 5.000 kr.

2. præmien er et smartboxsæt bestående af 1x superman og 1 x superwoman.

3-5. præmien er et sæt Reelight magnetlygter til hele familien.

Formål og historie

Cyklen er nøglen til mere sundhed, renere miljø og mindre trængsel. Vi cykler til arbejde er kampagnen, som drejer nøglen rundt og får flere til at cykle til og fra arbejde.

 

Cyklistforbundet står bag kampagnen, som siden 1997 er blevet en fast tradition på tusindvis af danske arbejdspladser. De seneste fem år har deltagerantallet ligget mellem 70.000 og 110.000.

 

Vi cykler til arbejde er en anledning for både virksomheder og medarbejdere til at sætte positivt fokus på at cykle til arbejde. Deltagerne dyster sammen med deres kolleger om at cykle mest muligt til arbejde i maj måned og for chancen for at vinde lækre præmier. Vi cykler til arbejde har sekretariat hos Cyklistforbundet i Rømersgade i København.

 

I 2014 cyklede 70.888 deltagere fordelt på 6.934 hold med i Vi cykler til arbejde. Tilsammen cyklede de 827.969 dage.

Hvad går overskuddet til?

Overskuddet af Vi cykler til arbejde går til Cyklistforbundets daglige arbejde med at forbedre forholdene for Danmarks ca. 4,5 mio. cyklister. Via en bred vifte af aktiviteter og målrettet politisk lobbyisme, arbejder vi for at sætte cyklismen på den politiske dagsorden, styrke den bæredygtige infrastruktur og højne folkesundheden i Danmark. Årligt er op mod 300.000 børn og voksne med i Cyklistforbundets landsdækkende kampagner. Læs mere om vores aktiviteter på Cyklistforbundets hjemmeside.

Hvordan har vi beregnet tallene?

Sygedage
Tallet er udregnet i samarbejde med Syddansk Universitet, på baggrund af nednestående to publikationer, og som et gennemsnit på tværs af køn:


- Jensen, S.U, 2007 Cykling, sundhed og økonomi. Baggrundsnotat til Københavns Cykelregnskab 2006. Trafitec
- Håndbog om arbejdsmiljøledelse – Grafisk BAR


Sparede kroner
Tallet er udregnet med i samarbejde med Incentive, og på baggrund af DTUs udregning af transportøkonomiske enhedspriser: 
http://www.modelcenter.transport.dtu.dk/Publikationer/Transportoekonomiske-Enhedspriser


Kalorier
Tallet er udregnet på baggrund af algoritmen på nedenstående hjemmeside for en person på 75 kg. Vær opmærksom på at tallet på forsiden og profilen angiver kilokalorier - i daglig tale kalorier.

http://www.cykelogi.dk/cykling/kalorieforbrug-ved-cykling

 

 

Tal fra Vi cykler til arbejde 2014

Statistik fra Vi cykler til arbejde 2014

• Vi cykler til arbejde 2014 havde 70.884 deltagere
• Deltagerne fordelte sig på 6.933 hold
• Tilsammen havde de 827.967 cykeldage
• Deltagerne tilbagelagde 10.103.079 km i løbet af kampagnen, hvilket svarer til 250 gange rundt om jorden ved ækvator eller 2729 Tour de France cykelløb (2013 distancen).

Se en top 20 over virksomheder med flest deltagere i 2014 [.pdf - 200 KB] 
Se kommunestatistikken fra 2014 [.pdf - 300 KB]

Sponsorer og samarbejdspartnere


ITD - Brancheorganisationen for den danske vejgods transport er hovedsponsor på Vi cykler til arbejde 2014 -2016. Udover sponsoratet af Vi cykler til arbejde, samarbejder Cyklistforbundet og ITD om at skabe tryghed i trafikken, med særligt fokus på forholdet mellem lastbiler og cyklister.


Samarbejdskommuner
Herunder kan du se de kommuner, som Cyklistforbundet samarbejder med for at udbrede kendskab og deltagelse i Vi cykler til arbejde lokalt. Samarbejdskommunerne tilbydes en række enkle værktøjer og inspiration til, hvordan de kan bruge kampagnen i deres arbejde for at skabe en sundere og grønnere kommune.

 

Herning kommune, Gladsaxe kommune, Hørsholm kommune, Glostrup kommune, Mariagerfjord Kommune, Favrskov Kommune, Brøndby Kommune, Høje Taastrup Kommune, Randers Kommune, Allerød Kommune, Rudersdal Kommune, Hjørring Kommune, Slagelse Kommune, Skive Kommune, Frederiksberg kommune, Roskilde Kommune, Middelfart Kommune, Hillerød Kommune, Viborg Kommune, Gentofte Kommune, Helsingør Kommune, Sønderborg Kommune, Hvidovre Kommune, Odense Kommune, Kolding Kommune, Varde Kommune, Jammerbugt Kommune.

Flere mænd i sadlen

"Flere mænd i sadlen" er rettet mod arbejdspladser og medarbejdere, der har brug for en ekstra hånd for at få flere mænd til at cykle. Ved at flere cykler – enten til og fra arbejde eller i fritiden - vil medarbejderne få mange gevinster i forhold til trivsel og sundhed. Projektet arbejder for at reducere uligheden i sundhed, som i de seneste år er vokset i Danmark.
 
Arbejdspladsen har en vigtig rolle i forhold til at styrke sundheden, fordi medarbejderne lettere motiveres og fastholdes i nye vaner, når det sker sammen med kolleger. Projektet vil finde løsninger på, hvordan cykling bliver til en god vane for flere mænd. For mange vil det fx være en overraskende positiv oplevelse at køre på en ny cykel, eller at afprøve forskellige cykeltyper. Derudover er målet at deltagerne tilmelder sig Vi Cykler til Arbejde kampagnen efter en introduktion på arbejdspladsen.


Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har støttet et partnerskab mellem Cyklistforbundet, Dansk Metal og Selskab for Mænds Sundhed, der skal få flere mænd til at være fysisk aktive i hverdagen på cykel.

About Bike to work

The campaign Bike to work promotes bicycling for commuting and everyday transportation.

The purpose of the campaign is to encourage more people to use their bike for commuting and everyday transportation, and thereby improve their physical and mental health, and reduce the damage to the environment.


The Danish Cyclists' Federation organizes the campaign that has been a yearly tradition since 1997. The campaign runs from the 1st to the 31rd of May and has had between 70.000 and 110.000 participants in the last five years.


Bike to work gives companies and employees an opportunity to address the positive aspects of biking to work. For example one person can reduce CO2 emissions by 450 kilos per year by biking 6 kilometers back and forth every day and burn an average of 800 calories per hour.


The participants join in teams competing with and against each other biking to or from work as many days as possible in May. The more days the team members ride their bikes to work the better chances they have in the nationwide competition where they can a variety of prizes.


In 2014 the 70.888 participants biked 827.969 days in May.


How to participate
To join Bike to work participants must be enroled in a team - usually as a team of colleagues from the same company - with 4-16 people on each team.


The fee for participating in the campaign is 50 DKK per person.


When participating in the campaign the bike must be used as part of the transportation to – and/or from work. It is legal to combine the bike together with train, public transportation and (even) car, as long as the bike is used in the transportation, either one way or partly.


During or at the end of May the participants have to register the number of days that they have biked to or/and from work on the Bike to work website. In the beginning of June the lucky winners are revealed.

Cykelvenlig Arbejdsplads

Cykelvenlig Arbejdsplads er en certificeringsordning, der gør det let og attraktivt for medarbejderne at cykle til arbejde. Ved at tilbyde gode cykelforhold og motiverende aktiviteter, kan arbejdspladsen understøtte glade og sunde medarbejdere, og samtidig styrke sin grønne profil. Læs mere om Cykelvenlig Arbejdsplads her.