Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Chris MacDonald:

Sådan holder du motivationen

Vi ved godt, at det er sundt at cykle i hverdagen. Alligevel kan det være svært at finde motivationen til at komme afsted, og det bliver hurtigt en bekvem vane at tage bilen til arbejde. Undskyldninger er der nok af: Det regner, det er for koldt, og det er uoverskueligt at få transport-kabalen til at gå op i en travl og presset hverdag.

Ifølge sundhedscoach Chris MacDonald er der en god forklaring på, hvorfor vi har svært ved at mobilisere os selv til det aktive liv. Det skyldes vores evolutionære historie: Vores forfædre har kun bevæget sig, når det var nødvendigt!

Men faktisk kan du med ganske få, simple virkemidler motivere dig selv til at komme i gang med at cykle i hverdagen - og holde fast i den gode vane.

Her får du 5 gode råd fra Chris MacDonald til at holde motivationen på cyklen:

1) Klem cykling ind i din hverdag - så det bliver en nødvendighed

Vores forfædre bevægede sig kun, når det var nødvendigt for at overleve - eller når det var sjovt. Vi er programmerede til det samme, og derfor gælder det om at klemme motionen i sin hverdag og på den måde gøre det til en nødvendighed. At bruge cyklen til transport fra A til B er et fremragende bud. Lav en forpligtende aftale med dig selv om at cykle til arbejde: Du skal jo alligevel derhen - det er ikke til forhandling.

2) Find et motiverende fællesskab

Gør det sjovt og hyggeligt at cykle - fx sammen med andre. Så glemmer du hurtigt, at det er hårdt! Lav en aftale med én eller flere kollegaer om, at I cykler til arbejde og mød evt. hinanden på halvvejen. Så er det lettere at komme afsted, når motivationen halter.

TIP: Kør med i VI CYKLER TIL ARBEJDE i maj sammen med kollegaerne. Tilmeld cykelholdet her

3) Gør det nemt

Jo mere du reducerer de barrierer, der afholder dig fra at cykle, jo større er dine odds for at komme afsted. Derfor er det fx vigtigt, at du har en cykel, som du er glad for, som er godt pumpet og virker optimalt. Det øger motivationen og du får en federe oplevelse.

4) Forbered din cykeltur dagen før

Det er ikke så sjovt at cykle, hvis man bliver gennemblødt eller får kolde hænder på turen. Derfor er god forberedelse det halve arbejde. Tjek vejrudsigten og læg tøj og udstyr frem aftenen før, så det er nemt at hoppe i eller medbringe i tasken.

5) Hver gang det er muligt for dig at tage cyklen, så gør det!

Du kan også udfordre dig selv til at tage cyklen, hver gang det er muligt - fx til bageren, til biografen og til arbejde. Hvem ved - måske bliver du så glad for det, at du slet ikke kan undvære det?

De 5 råd stammer fra interviewet med Chris MacDonald i Cyklistforbundets podcast Jernhesten - hør den her

Læs også

Hvad sker der i din hjerne, når du cykler?

Du ved nok, at det er godt for dit helbred at cykle. Men hvad sker der egentlig i din hjerne, når du træder i pedalerne? Det forklarer professor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen.

Læs her

Særkonkurrencer 2024

Det er cykeldagene, der tæller i konkurrencen om holdpræmier. Men du kan også vinde ekstra præmier i særkonkurrencerne. Kør fx med i "Omvejs-onsdag" og "Hent en kollega-dag" - eller få prisen for årets bedste holdnavn.

Læs mere

Tilmelding

Kør med i Danmarks største og sjoveste cykelkampagne. Find 2-16 kollegaer, sæt et hold og meld jer til. Det koster 85 kr. pr. kollega at cykle med.

Klik her for tilmelding