Danmarks cykelruter har det hele

Tag på dagstur, weekendtur eller en hel uge på cykel på de danske cykelruter. Eksperter fra Cyklistforbundet og Dansk Cykelturisme giver dig inspirationen til sommerens skønne cykeloplevelser.


DAGSTUREN

 

Bedårende Djursland
(Cykelrute N5)

Hvis du kun har en dag, så er Djursland, Jyllands næse, et godt sted at bruge en sommerdag. Ruten er en del af Østkystruten (Rute 5), men på denne del af ruten er afstandene mellem seværdigheder og oplevelser korte, og du ser og oplever meget forskelligt på vejen. Kyst, skove, bakker, landsbyer, større byer, grusveje og selvfølgelig Mols Bjerge. Her kan man vælge at køre dele af Østkystruten og så skære tværs over, tilbage til udgangspunktet igen, så det bliver en rundtur.

Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark

 

Bornholm Rundt
(Cykelrute N10)

Den godt 100 km lange rute, som følger kysten rundt på Bornholm, er Danmarks korteste nationale cykelrute. Ruten kan klares på en dag, men hvis du vil have tid til at dvæle ved alle de særlige, bornholmske oplevelser, der venter, så planlæg hellere to, tre eller flere dage. Vær forberedt på en kuperet tur med enkelte skrappe stigninger.

Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark


WEEKENDTUREN (2-3 DAGE)

Hav- og fjordglimt på Limfjordsruten
(Cykelrute N12)

Har du 2-3 dage, så er Limfjorden et oplagt udflugtsmål – særligt den vestlige del, som også tager dig gennem den sydlige del af Nationalpark Thy. Helt derud, hvor du har Vesterhavet på den ene side og Limfjorden på den anden. Tag udgangspunkt i en af byerne ved Limfjorden og planlæg en rundtur. Du kan bruge de mange broer og færger, som krydser fjorde og sunde, til at slutte ringen, så du fx cykler tværs over Mors eller Thyholm, for at komme tilbage til dit udgangspunkt.

Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark

 

Ø-hop på Østersøruten 
(Cykelrute N8)

Danmark har fået en helt ny national cykelrute, som samtidig er den længste af dem alle – den omlagte Østersørute. Ruten, der ovenfra ligner et uendelighedstegn, bindes sammen af ikke mindre end fem færgeforbindelser og otte broer, hvoraf du kan cykle over alle bortset fra Storebæltsbroen. Ruten er 820 km lang, men har du kun en weekend, så brug den på en ø-hoptur på Fyn, Als og Ærø. Du kan fx starte i Svendborg, cykle til Bøjden og tage færgen til Fynshav på Als. Herfra kan du hoppe på en anden færge til Søby på Ærø. Fra Ærøskøbing sejler færgen tilbage til Svendborg. På både Als og Ærø indgår den danske Østersørute i den 6000 km lange EuroVelorute, Baltic Sea Cycle Route.

Foto: Kasper Andersen / VisitFyn


UGETURENØstkystrutens højdepunkter
(Cykelrute N5)

Hvis du har en uges tid, er halvdelen af Østkystruten et godt bud. Her oplever du meget og kommer ind til kernen af, hvad ruten har at byde på. Du kan tage den nordlige eller sydlige del alt efter, hvad du har lyst til, eller hvad der passer dig. Hvis du tager den nordlige del, får du fornøjelsen af det karakteristiske Skagenslandskab, Aalborgbugten og Djursland. Starter du i stedet i Aarhus og kører mod syd, oplever du først de smukke skovområder omkring Marselisborg og derpå alle fjordene og byerne i Trekantsområdet. Og så er Sønderborg en virkelig fin by at slutte i.

Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark  

Fra Sjællands kyster til Berlin
(Cykelrute N9)

I næsten 20 år har man kunnet cykle mellem København og Berlin på en afmærket cykelrute. I Danmark følger ruten primært nationalrute 9, som slår sine folder ned langs den sjællandske østkyst, tværs over Møn og via Bogø til Falster. Fra Gedser på Falsters sydspids går færgen videre til Tyskland. Hele ruten er 700 km lang og kan klares på en uge, hvis man er til lidt længere dage i sadlen. En ting er sikkert: Der venter den, der kaster sig ud i eventyret, en stor cykeloplevelse. Et er de fine strækninger i både Danmark og Tyskland, noget ganske andet, at det faktisk godt kan lade sig gøre at cykle til Berlin. 

Foto: Østdansk Turisme / VisitDenmark


Hvor skal jeg sove og spise?
Uanset om du er til fast tag over hovedet eller åben himmel, så er mulighederne for overnatning og forplejning mange. Både i større byer og landområder er der ofte mulighed for at overnatte på hotel, vandrehjem, Bed & Breakfast, Airbnb og campingpladser. Du kan også overnatte i shelter, eget telt eller direkte under stjernerne på primitive lejrpladser.