Gode råd til en sofakartoffel

Er dine kollegaer lidt af en flok sofakartofler? Eller har du selv lidt svært ved at lade bilen stå i garagen? Så kan de solide fakta om, hvor sundt det er at cykle, måske få jer op i sadlen.

At sætte sig i sadlen og cykle en gang imellem har så store positive sundhedseffekter, at lægerne næsten burde udlevere det på recept. Det viser tal, som Jens Troelsen, der er professor og forskningsleder for forskningsenheden Active Living ved Syddansk Universitet, har samlet.

- Hvis du er inaktiv, så kan man se en sundhedsmæssig effekt efter bare en times cykling om ugen, siger Jens Troelsen.

Naturen har desuden gjort tilskyndelsen til at rejse sig fra sofaen ekstra stor.  Det er især i begyndelsen, at der er store sundhedsmæssige gevinster. Senere flader kurven ud, forklarer Jens Troelsen.

- Men det gør det jo ret nemt at se motivationen. Du behøver ikke cykle superlangt; bare 2 til 3 kilometer er bedre end ingenting.

Også andre motionsformer er gode for sundheden, men cyklen har én stor fordel.

- Cykling er fantastisk, fordi du får motion samtidig med, at du transporterer dig, fx til arbejde. Så der er ingen spildtid ved det. Cyklen er ikke en tidsrøver, siger Jens Troelsen.

Han forklarer desuden, at cykelturen er mere skånsom for kroppen end løbeturen, fordi du ikke har den samme belastning på bevægeapparat og led. Når dit korpus sidder godt i sadlen, slipper du for at bære det.

Et mentalt brusebad
Selv små cykelture betaler sig altså, men én ting gælder dog stadig: Jo hurtigere, du cykler, desto større sundhedsmæssig effekt, får du. Pulsen skal op. Til gengæld belønner cykelturen dig med det, professoren kalder ’det mentale brusebad’.

- Du får emotionelle sundhedseffekter ved at cykle fx til og fra arbejde. Mange bruger cykelturen til at få færdigbehandlet nogle ting og omstille sig fra fritid til arbejde. Og turen kan frigive endorfiner, som giver lykkefølelse, siger Jens Troelsen.

Det må da kunne få selv den dovneste sofakartoffel til at tage cyklen frem og spænde hjelmen.

Download infografik: Så effektiv din cykeltur