Alle kneb gælder, når kollegaerne skal cykle i maj

Det kræver selvfølgelig noget at gøre det godt som holdkaptajn, hvis cykelholdet for alvor skal blomstre i maj. Men det er godt givet ud, siger den erfarne holdkaptajn Kim Borch, der blandt andet har haft succes med cykelfredagsbar, skattejagt og cykelture til iskiosken. Her får du hans bedste tips.

Det bedste ved at være holdkaptajn, er uden tvivl det kollegiale fællesskab! Og så får jeg faktisk også cyklet lidt mere end jeg plejer, for jeg vil jo gerne være en god rollemodel. Personligt synes jeg det er sjovt at hjælpe nye cyklister i gang. Mange mennesker tror jo, at det er besværligt at cykle til arbejde, så det gælder om at vise dem, at det faktisk kan være både skønt og ganske ukompliceret.

Der er selvfølgelig altid nogle, der er svære at lokke med på holdet, så i april måned lægger jeg et venligt lille pres på kollegaerne. Fx videresender jeg guides og gode råd om, hvordan man smører sin kæde, hvor sundt det er at cykle og den slags.  Og så skruer jeg lige en tand op for min egen cykelentusiasme, så jeg virker ekstra glad og begejstret, når jeg kommer cyklende om morgenen. Det gør dem jo lidt nysgerrige og motiverer flere til at være med på holdet.

For nogle år siden vandt jeg prisen som Årets Holdkaptajn. Dengang arbejdede jeg i Arbejdstilsynet, og det var absolut også et år, hvor vi gav vi den fuld gas. Den første dag serverede jeg morgenbrød til de første 50 kollegaer, der kom cyklende til arbejde. Det var arbejdspladsen, der betalte, og det lokkede mange op på cyklen. Tit er det faktisk de enkle ting, der virker bedst.

Firmaet finansierede også et lækkert mekanikersæt til cyklen. En god pumpe, unbraco-nøgler, lappegrej, olie og den slags. Det fik en fast plads i kælderen, og vi fik faktisk også et cykelophæng. Værktøjet var jo en beskeden udgift, men det betød meget for os cyklister med den anerkendelse. Jeg vil anbefale alle at spørge chefen om sådan et sæt.

Jeg inviterede til cykeltjek i cykelkælderen i slutningen af april, hvor jeg hjalp med at pumpe dæk og svare på spørgsmål om alle mulige praktiske ting. Fx hvad du gør, hvis det regner og den slags. Det var ikke kun for mit eget hold, men for alle deltagere på hele arbejdspladsen, og det var ret hyggeligt og velbesøgt. Vi arrangerede også en fyraftenscykeltur ud til en iskiosk for lige at få nogle ekstra kilometer i benene.

Vi fejrede os selv med cykelfilm og skattejagt den sidste fredag i maj. Jeg havde forberedt fire-fem poster ude i lokalområdet, som man skulle cykle ud og besvare for at få point. Jeg gav også point for hvert stykke cykeltøj, mine holdkammerater havde på. Vinderne af skattejagten fik små præmier, og bagefter holdt vi fredagsbar med kolde øl og Jørgen Leths cykelfilm på storskærm

Vi rundede VI CYKLER TIL ARBEJDE af med at kåre en masse vindere inden for forskellige discipliner, fx det hold, der havde cyklet flest kilometer, flest dage osv. Min filosofi var, at så mange som muligt skulle vinde noget.

Det kræver selvfølgelig noget at gøre det godt som holdkaptajn, hvis holdet for alvor skal blomstre. Men det er godt givet ud, og de fleste chefer kan jo godt se fidusen i at sponsorere lidt præmier, værktøj, morgenmad og den slags. Det giver god stemning på arbejdspladsen, og flere kommer i gang med at cykle.