Medarbejdere gav undskyldningerne baghjul

Skrevet d. 14. juni 2018

Mette Bjørn-Andersen klar til dagens cykeltur 

VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagnen og ihærdige kollegaer gav to medarbejdere i Ballerup Kommune modet til igen at hoppe på cyklen og droppe undskyldningerne. Læs deres egne historier her:

Mette Bjørn-Andersen, Erhvervsudviklingskonsulent, Ballerup Rådhus

Det kom ligesom ikke af sig selv…

Dét der med at cykle på arbejde. Der var altid noget praktisk i vejen: Cyklen var flad, vejret var dårligt, bukserne fik grimme mærker eller børnene ville køres i skole.
   
Og det var jo ikke fordi, at idéen om at transportere sig på to hjul var fremmed for mig. Cyklen har været min tro følgesvend til gymnasiefesterne, i studielivet og sågar til og fra mit første arbejde.

Men opmærksomheden havde flyttet sig, og særligt da jeg fik min egen Volkswagen. Der er ligesom bare gået 10 år med bil, børn og bæreposer.

Men så skete der noget. Faktisk var det flere ting, der skete på samme tid:

1. Det var mit køb af den blå el-cykel hos én af Ballerups mange små erhvervsdrivende. E-cyklen er, som at cykle med en ven, der giver dig et skub i ryggen.

2. Der var opbakningen fra chefen med work-life balance og kollegerne med kampagnen VI CYKLER TIL ARBEJDE. De gav tricks om smutveje gennem Ballerups største grønne erhvervsområde Lautrupgård og ned forbi tennisbanen bag Rådhuset. Holdkaptajnerne sendte løbende peptalks til holdene ”Women on Wheels” og ”BEMs Planteægs Disciple” – de lavede en konkurrence, hvor præmien var et gavekort til en sommerferiebog, ligesom holdene konkurrerer om, hvem der samler flest point. Det var som at træde ind i et nyt fællesskab af ”os, der cykler”.

3. Og endelig var der den indre motivation - forestillingen om cykellivet, der tog form: Gøre noget, som gør mig glad, finde glæden i at bruge kroppen og ikke kun hovedet. Noget med at støtte min datter i at lære at cykle til skolen, så hun vokser op med samme oplevelse af frihed til at bevæge sig hvorhen, hun vil.

Det må starte i det små, så det bliver til to dage om ugen. Til gengæld er det i fuld lycra og med 25 kilometer i timen. Vi ses derude!
  


Jette Rau, Erhvervsudviklingschef, Ballerup Rådhus

Aldrig mere ude af form…

For 10 år siden cyklede jeg altid – og elskede det. Så fik jeg job 130 kilometer væk, og det offentlige var ikke en reel mulighed. Men jeg holdt fast og cyklede, når jeg kunne. Så fik jeg job tættere på, alt for tæt på - nu kun 35 kilometer – og så var bilen pludselig så dejlig varm, bekvem, hurtig, og der var radio. Jeg kunne nå på job, selvom jeg havde møder i København, men stadig holdt jeg mig i form med andre aktiviteter.

Til sidst, for godt fire år siden, fik jeg job i Ballerup Kommune – kun 10 kilometer væk fra min bopæl. Og så gik det helt galt for mig.

Undskyldningerne var mange, og tøjet måtte jo være pænt, når jeg skulle mødes med alle mulige mennesker. Men sagen var jo, at konditionen gik stødt og roligt ned ad – noget helt ukendt for mig. Så meget kondition giver det altså heller ikke at lufte den firbenede derhjemme.

En tur på Møns Klint, en gasblå farve og en pinlig skuffelse over egne bedrifter ændrede på det. Op på cyklen - for hvor lang tid kan det tage at køre godt 10 kilometer?

Nu er det 1½ måned siden. Lårene gør ikke så ondt mere, bakkerne virker ikke så onde, men er nu bare behagelige. Og turen - den tager ikke ret lang tid. Det er selvfølgelig et problem, at jeg bliver i alt for godt humør af alt det cykleri, så jeg plaprer løs på arbejdet, men uagtet lydniveauet er den indre velvære i høj kurs (hos mig selv), så nu har jeg lovet mig selv ALDRIG MERE AT KOMME UD AF FORM. Nu husker jeg nemlig, hvor skønt det er – så mange tak til en ihærdig kollega og VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagnen – det fik skubbet mig ud over kanten.

PS: Jeg har købt en skøn rummelig cykeltaske, som også kan indeholde silkeskjorterne. Altså - ingen undskyldninger mere.

Heldigvis har både Jette og Mette mulighed for stadig at konkurrere i VI CYKLER TIL ARBEJDE, da kampagnen er forlænget og Ballerup Kommune har allerede meldt holdene til hele sommeren.