Breaking! Smalle dæk er ikke hurtigere end brede dæk

  Få sportsgrene er så teknisk betonede som cykelsport, og producenterne opnår konstant nye landvindinger inden for materialer, aerodynamik og gearskift. En ting der dog ikke har ændret sig synderligt de seneste 100 år, er den veletablerede antagelse, at smalle dæk er hurtigere end brede dæk. Men så simpelt er det ikke, viser nye undersøgelser.

Formodningen har været, at det smalle dæks mindre kontaktflade med asfalten reducerede rullemodstanden betydeligt og dermed rullede hurtigere. Men nyere undersøgelser viser, at det forholder sig netop modsat.

Hvilken type dæk skal du vælge? Læs guiden nederst på siden

Bump og ellipseformet modstand  
Allerede tilbage i 2016 viste en undersøgelse fra den finske virksomhed Wheel Energy, at smallere dæk skaber større rullemodstand end de lidt bredere. Forklaringen skal findes i den måde, dækkenes kontaktflader reagerer med asfalten. Et bredt dæk med samme tryk som et smalt, vil flade mere ud på vejen, mens et smalt dæk vil have en mere ellipseformet udfladning. Dermed bliver det smalle dæks kontaktflade længere, rullemodstanden større, og dermed langsommere, konkluderede Wheel Energy. 

Samme resultat kom Jan Heine, chefredaktør på cykelmagasinet Bicycle Quarterly, frem til, efter omfattende tests af dæk i bredden fra 20-54 mm. Han pegede bl.a. på at de smalle dæk med højt tryk, optager flere bump og vibrationer selv på helt glat asfalt, hvilket absorberer energi, og dermed får cyklen til at rulle langsommere.

Mere at vælge imellem
Men hvad betyder den nye viden om dækkenes rulleevne egentlig for dig som cyklist? Vi har spurgt Andreas Otto, der er butikschef i Cyklistbutikken 1905.                                                                                                        
- Først og fremmest har det jo den betydning, at flere og flere dækproducenter er begyndt at introducere bredere modeller uden knopper. Markedet for brede dæk er simpelthen blevet større. Brede dæk har den fordel, at de nemmere ruller henover ujævnheder og har mindre risiko for at skride i sving.                                                                                                                                                                                      

- Det større luftkammer i brede dæk giver dig også mulighed for at sænke trykket uden at risikere en punktering, hvorimod slangen i et smalt dæk med lavere tryk vil blive mast mellem fælgen og asfalten. Lavere lufttryk vil også øge komforten og gøre din cykeltur mindre bumpet. Du vil opleve en mærkbar forskel ved at øge din dækbredde med blot 2-4 mm. Det er faktisk en win-winsituation.

Ved at øge dækbredden med blot 2-4 mm, kan man opleve en mærkbar forskel i komfort uden at miste fart, fortæller butikschef i Cyklistbutikken 1905, Andreas Otto.


Guide: Hvilken type dæk skal du vælge?
Inden du straks skifter til bredere dæk på alle dine cykler, er der en række begrænsninger, du skal være opmærksom på. Både din fælgbredde, dit stel, dine bremser og eventuelle skærme er afgørende for, hvor bredde dine dæk kan være. Det kan være forskelligt fra cykel til cykel, men her er nogle tommelfingerregler, du kan følge.

Racercykler: 23-28 mm. Racercyklen har den tyndeste type dæk for at reducere vægt og fremme aerodynamik. På baggrund af den nyere viden om rullemodstand ser man dog en tendens i cykelsporten, til at dækkene bliver bredere og bredere – helt op til 28 og 30 mm på etaper med fx brosten. Du kan roligt vælge 25 mm uden at gå på kompromis med farten, selvom du holder dig til asfalten.

Sportscykler: 25-32 mm. Bygget som en racercykel, men med lidt mere afslappet geometri og stellet vil typisk have plads til bredere dæk. Vægt og aerodynamik har mindre betydning på denne type cykel, så gå efter de bredeste stellet tillader, hvis du vægter komfort.

Tourcykler: 28-50 mm. En tourcykel vil typisk have plads til både skærme og brede dæk, så her har du næsten frit valg. Har du fælgbremser kan dette dog begrænse mulighederne. Overvej nøje hvilket terræn og hvor meget oppakning, du cykler med. Jo mere bagage, grusvej og off-road, jo bredere og mere mønstret dæk skal du vælge.

Citybike/pendlercykler: 28-44 mm. En cykel af denne type vil typisk være født med dæk mellem 30-35 mm. Hvis cyklen tillader det, så overvej at øge bredden til 40-44 mm 

HUSK!

Faktorer som dækkets kvalitet, fleksibilitet og dæktryk har også afgørende betydning for et dæks rulleevne. Køb derfor altid dæk i god kvalitet og pump til det anbefalede dæktryk. Snak med din cykelhandler om dækkvalitet og dæktryk, hvis du er i tvivl.