Sådan holder du hænderne varme

Træt af at cykle til arbejde med ti istapper på styret? Selvom foråret er lige om hjørnet, har den sibiriske kulde lagt Danmark i kummefryseren. Men fortvivl ikke, vi giver her en håndfuld tips, der holder dine fingre varme! 

 

1) Stramme handsker er forbudt
Råd nummer et er at kende din handskestørrelse. Du kommer nemlig hurtigt til at fryse, hvis dine handsker er for små eller for store. Der skal være lidt luft rundt om fingrene - for luft giver varme. Men alt med måde - bliver handskerne alt for store, kan dine fingre ikke varme luften i dem op.

 

 

2) Vælg handsker i flere lag 
 Vil du være sikker på ikke at fryse, skal du vælge handsker i to lag. Det afgørende er ikke, hvor tykke handskerne er. Det er luften mellem de to lag, som giver ekstra  varme.

 

 

3) Vælg altid uld inderst
Uld varmer og har den brillante fordel, at den også isolerer, hvis dine handsker bliver våde. Er dine yndlingshandsker ikke foret med uld, kan du købe en tynd, ulden inderhandske og bruge under dem.

 

 

4) Luffer er varmere end fingerhandsker
I luffer bor dine fingre sammen i ét rum, hvor de varmer hinanden. Derfor er luffer varmere end fingerhandsker, hvor varmen spredes i fem forskellige rum. Ikke alle gearskiftere egner sig til luffer. Men så kan en trefinger-handske være et godt kompromis.

 

 

5) Brug benene og  få varme hænder 
Når musklerne arbejder, producerer kroppen varme – og når  du producerer mere varme, end kroppen skal bruge til at holde sine centrale dele  varme, så sender den resten ud til sine yderste dele. Så med andre ord: Når du begynder at fryse om fingrene, er det bare om at træde i pedalerne!


DERFOR FRYSER DU OM FINGRENE
Når det er koldt, sørger kroppen for at holde på varmen omkring de vitale organer. Ganske smart faktisk. Men kroppen regulerer temperaturen ved at pumpe mindre blod ud i de yderste dele af kroppen – og resultatet er kolde hænder, fødder, næse og ører.

 

 

 

 


Kilde: Andreas Otto, butikschef i Cyklistbutikken 1905