Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

10 gode råd, når du køber brugt cykel

Der er penge at spare ved at købe brugt. Men hvis du ikke ved ret meget om cykler, kommer du nemt hjem med en cykel, som koster dig dyrt i reparationer. Her er ti gode råd, som hjælper dig med at styre uden om de værste fælder, når du køber brugt.

Folk kigger ofte efter de forkerte ting, når de vil købe en brugt cykel. Mange fravælger cykler pga. små fejl og mangler, som man nemt og billigt at rette op på - mens andre til gengæld overser helt fatale problemer, som kan blive en dyr affære.

Den situation kan du undgå, hvis du følger ti enkle råd:

Køb gerne cyklen:

1. Køb i det hele taget helst simple cykler, hvis du køber brugt og ikke ved det store om cykler. Cykler med mere end tre gear, affjedring og andet specialudstyr er svære at tjekke og dyrere at få repareret.

2. Hvis den er en smule rusten - uden selvfølgelig at være decideret gennemtæret af rust. Det ser måske ikke så pænt ud, men det betyder sjældent noget for om cyklen kan køre godt eller ej.

3. Hvis bremserne er i stykker, og det kun drejer sig om nye bremseklodser eller kabler. Det er ikke den store udgift, men spørg cykelhandleren hvis du er i tvivl.

4. Hvis gearene på cyklen er i stykker, og det kun drejer sig om at få skiftet kablerne. Det er ikke den store udgift, men spørg cykelhandleren hvis du er i tvivl.

5. Hvis kæden er slap og rusten. En ny kæde er billig – men kun, hvis cyklen har indvendige gear! Hvis cyklen har udvendige gear er det en helt anden sag, så kan reparationen nemlig godt snige sig op på tusind kr.

Køb ikke cyklen:

1. Hvis sadelpinden er rustet fast. Det er den ofte på brugte cykler, og det er besværligt at gøre noget ved. Hvis sadelpinden sidder fast, kommer cyklen sandsynligvis aldrig til at passe dig. Så få cykelhandleren til at skrue sadelpinden løs – eller tag selv værktøj med.

2. Hvis hjulene er hærgede med manglende eller løse eger. Egerne må gerne give sig, når du trykker på dem, men de skal føles spændt. Drej også hjulene rundt og tjek, at de ikke er eksede. Nye hjul koster en del i forhold til prisen på en almindelig brugt cykel.

3. Hvis lejerne i hjulene er gået. Det tjekker du ved at tage fat om hjulet og vrikke det fra side til side. Det må gerne give sig en smule, men kan du mærke, at det frit kan rokkes frem og tilbage inden for et vist spænd, skal du finde en anden cykel. Nye lejer betyder nye hjul.

4. Hvis lejerne i kranken er gået. Det tjekker du ved at rykke i pedalarmen fra side til side og mærke efter, om der er slør, på samme måde som du gjorde ved hjulene.

5. Kig evt. også dækkene efter. Hvis de er flækket på siderne inde ved fælgen, skal de skiftes. Det er måske ikke en reparation, der vælter budgettet helt – men alligevel en udgift, der er værd at tage i betragtning.

HUSK OGSÅ:

Er cyklen stjålet?


Tjek stelnummeret i registeret på politiets hjemmeside >>

Få papir på din handel


Brug blanketten fra det kriminalpræventive råd
Hent den her >>

Læs også

Ta' cyklen & vind præmier

Der er masser af fede præmier i puljen. Du og dine kollegaer kan vinde elcykler, cykelgrej, hotelophold og meget andet godt. Jo flere dage I cykler - jo større er chancen for at vinde!

Se alle præmierne her

Sådan sætter I cykelholdet

I VI CYKLER TIL ARBEJDE kan alle være med. Men der er mange måder, I kan sætte hold - og hvorfor ikke gøre det til en fest i sig selv?

Læs hvordan I gør

Køb T-shirts

Årets VI CYKLER TIL ARBEJDE-T-shirt er behagelig at cykle i, bæredygtigt produceret og sprudler af cykelglæde.

Læs mere