Sådan får 'Kaptajn Haddock' kollegaerne i sadlen

Gitte Kornum, aka Kaptajn Haddock, vandt sidste år titlen som Årets Holdkaptajn for 'De mosgrønne gæs' fra Københavns Universitet. Gitte går all-in i rollen, når hun er ved roret, og du kan roligt regne med at blive inspireret af hendes erfaringer og gode råd.

  • Gitte har været med i VI CYKLER TIL ARBEJDE så mange år, at hun er holdt op med at tælle. Også i rollen som holdkaptajn.

    - Vi har deltaget i VI CYKLER TIL ARBEJDE på min arbejdsplads en del år nu, fortæller hun. - Så jeg kan faktisk hverken huske, hvor længe jeg har været Kaptajn Haddock, eller om det var svært i starten at få kollegerne med. Jeg tror det ikke. Måske er det en af fordelene ved at arbejde midt i en storby, for mange cykler i forvejen til arbejde. Personligt har jeg ingen bil, og mit arbejdscykelmotto er, at hvis jeg er for slatten til at cykle til arbejde, er jeg for også slatten til at være på arbejde. Noget i den stil. Så jeg snupper otte km, hver vej, hver dag. Bum.

Kollegerne, der nominerede Gitte Kornum til Årets Holdkaptajn 2019, skrev blandt andet:

- Gitte har været en fantastisk, kreativ og engageret holdkaptajn, der har lagt en kæmpe indsats i at gøre det sjovt for os alle at deltage i VI CYKLER TIL ARBEJDE. Gennem hele måneden har hun blandt andet overrasket os med serpentin-pyntede skriveborde, velovervejet kosttilskud (slik) og hjemmestrikket cykelpoesi. Fx skød hun VI CYKLER TIL ARBEJDE i gang med dette digt, som blev delt ud på vores borde:

Kaptajn Haddock siger GO! / Der skal køres i ét flow / Hele maj vi stille trille / Suser hurtigt, står lidt stille / Nyder vejret, fylder lungen / Får god smag af is på tungen / Ta’ en omvej, prøv lidt nyt / Eller lige hjem og pyt / BARE NYD DET cikelmyg / SÅ er kaptajnen glad og tryg.

Der er tit nogle, der ikke synes de kan være med, fordi som de siger "jeg kører jo kun 800 meter til stationen". Men selvfølgelig kan de være med! Hele pointen er jo at starte et sted, og at det ikke skal være en konkurrence.

Find din egen indre kaptajn

Gitte hører uden tvivl til i den hyperaktive ende af skalaen, når det kommer til at være holdkaptajn. Mindre kan helt sikkert også gøre det, og hun har mange gode råd til, hvordan man både hverver deltagere til sit hold og gør det sjovt at være med.

- Kom bare i gang og pyt med, om I måske kun er fire på holdet det første år. Hvis I skaber lidt opmærksomhed om holdet og laver noget hyggeligt sammen, skal det nok tiltrække flere året efter. Is kan altid anbefales!

Gitte anbefaler også, at man appellerer bredt, så forskellige slags cyklister og skabscyklister kan være med, og at man i det hele taget finder sin egen kaptajnstil:

- Find din egen måde at gøre tingene på, så bliver det også en god oplevelse for dig. Man kan godt være holdkaptajn, selvom man ikke er den mest udadvendte, der elsker at tøffe rundt og snakke med kollegerne, endsige prøve at hive et par cykelture ud af dem. Jeg excellerede i år i en lyrisk (host) digtudgave, som jeg lagde rundt på bordene i smug sammen med lidt cykel-guf.

Kom bare i gang og pyt med, om I måske kun er fire på holdet det første år. Hvis I skaber lidt opmærksomhed om holdet og laver noget hyggeligt sammen, skal det nok tiltrække flere året efter.

Alle kan være med

Hun understreger også, at det er vigtigt, at det er hyggeligt, og især at man ikke behøver være elitecyklist for at være med. - Alt er godt, stort som småt. Der er tit nogle, der ikke synes de kan være med, fordi som de siger "jeg kører jo kun 800 meter til stationen". Men selvfølgelig kan de være med! Hele pointen er jo at starte et sted, og at det ikke skal være en konkurrence - med mindre man selv vil det - men ren hygge. Måske kan man endda lokke kollegaen til at cykle til en station længere væk, når de er varmet lidt op og har set de første holdresultater. I år fejrede vi, da vi sammen havde kørt til Paris (1.028 km).

Lav noget sjovt sammen

Konkurrence eller ej, så er Gittes råd, at man skaber oplevelsen af fællesskab:

- Hvis I kan danne flere hold, så hør, om der er stemning for at holdene racer mod hinanden. Ét hold kan race om at køre langt og det andet hold er måske mere sådan et flower power-hold eller noget helt tredje.

- Det er også en god ide, at lave noget sammen. Ja, det mest nærliggende er jo at cykle en tur sammen. Vi holder altid mindst én vi-cykler-en-omvej-efter-is-tur. Der er ca. 400 meter til den gode iskiosk, men vi snupper så lige en 10 kilometer rundtur derhen. Nu ligger vores afdeling af Københavns Universitet på flade Amager, men man kan faktisk godt finde et par stejle bakker til de på holdet, der gerne lige vil gå amok, syre igennem og se, hvem der kommer først til toppen.

- Tril også altid tilbage og følg med bagtroppen, vent på hinanden, sørg for noget at kigge på, og hold et par pauser undervejs. Invitér eventuelt også de kolleger med, der ikke tænkte på at melde sig til cykleholdet, så er de måske med fra starten året efter. Jeg kan også anbefale, at man som holdkaptajn allierer sig med nogle kolleger, hvis I planlægger ture og den slags, så stresser det ikke pludselig i en travl hverdag.

Vi holder altid mindst én vi-cykler-en-omvej-efter-is-tur. Der er ca. 400 meter til den gode iskiosk, men vi snupper så lige en 10 kilometer rundtur derhen.

Husk is!

Kollegerne skriver videre i deres nominering: - Gitte er en holdkaptajn, der skaber sammenhold og plads til alle, uanset om man er den sporty landevejscykelrytter-type, eller om man kører en mere stilletrillende mormor-stil. Hun sørger for, at det altid er sjovt, hyggeligt og udfordrende for alle at være en del af De mosgrønne gæs, og hendes kreative påfund og små hverdagsoverraskelser gør, at maj måned er en måned, vi alle ser ekstra frem til hvert år. Gitte Kornum takkede af efter en velgennemført VI CYKLER TIL ARBEJDE-måned med endnu et digt:

Så blev her juni-stille / Og Kaptajnen må lade en tåre trille / I har været det aller BEDSTE crew / Så jeg siger det bare nu / Næste år igen vi triller / Jeg er sikker på, det spiller / Vi klarer modvind, regn og hende forans fis / Bare vi styrker os på venskab og på IS / AF HJERTET TAK FOR I ÅR

Gitte Kornum slutter sine mange gode råd her med nok det vigtigste råd:

- Husk over alt, at kolleger er et temmelig taknemmeligt folkefærd, og at det er virkelig hyggeligt at være Kaptajn. God tur i 2020 ... og glem nu ikke isen!

VI CYKLER I SEPTEMBER!

I år kører Danmarks største og sjoveste cykeldyst i hele september. Husk at melde holdet til senest 28. august. DET GØR DU HER

Alle vinder god motion, godt humør og gode ben - og måske bliver det jer, der vinder spændende rejser, fede airbag-hjelme, jeres helt egen cello-koncert eller nogle af de andre fede præmier. SE PRÆMIERNE HER

Læs også

VI CYKLER TIL ARBEJDE - Tilmelding

Sådan sætter du drømmeholdet

Et godt hold er mere end gode ben - vi giver fem gode råd til at sætte drømmeholdet.

Læs mere

Vask, smør - og smil!

Vinterens salt og sjask var hård kost for din cykel. Heldigvis kan du hurtigt gøre cykelturen til en ren fornøjelse!

Læs her

Præmier: Det kan I vinde!

Du og dine kollegaer kan vinde rejser, cykler og mange andre lækre præmier i VI CYKLER TIL ARBEJDE.

Se alle præmierne her