Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Tour de France for begyndere

Vi er trukket i den gule førertrøje og serverer fakta og anekdoter om 'Touren' så du kan tale med om det legendariske cykelløb - uanset om du er superfan eller blot en af dem, som ser uforstående med fra terrassen. For om du er 'connaisseur' eller ej, så er det en kendsgerning, at Tour de France er en af verdens største og stolteste sportsbegivenheder. Og i år tilmed - helt historisk - cykles de første tre etaper i Danmark. Allez!

Fakta om Touren

Tour de France er en af verdens største og ældste sportsbegivenheder på linje med OL og VM i fodbold. Det første Tour de France-løb blev afholdt i 1903 – to år før Cyklistforbundet blev dannet i 1905, og 27 år før det første fodbold-VM blev afholdt.

• Den yngste vinder af Tour de France var Henri Comet

Han var kun 19 år gammel, da han vandt i 1904. Han blev dog først tildelt sejren fire måneder efter, da de første fire udråbte vindere blev diskvalificeret – bl.a. for at have taget toget på nogle af etaperne. Hvem sagde doping?

Årets Tour de France

• Løbet køres i år fra den 1.-24. juli

• Årets 3.328 km lange løb strækker sig over 21. etaper fordelt på 24 dage

• Selvom løbet er fransk, bliver der ofte cyklet en eller flere etaper i andre lande. I år starter løbet fx for første gang nogensinde i Danmark med hele tre etaper - det er den såkaldte Grand Départ. Desuden cykles 8. og 9. etape i Schweiz

• I år deltager 176 ryttere fordelt på 22 hold med hver otte ryttere – inklusiv en kaptajn i spidsen for hvert hold

• Hold øje med favoritterne: De sidste to år har slovenske Tadej Pogačar vundet løbet, mens danske Jonas Vingegaard fik en flot andenplads sidste år. Det er den bedste danske placering siden Bjarne Riis' sejr i 1996.

Det betyder trøjerne

• Den gule førertrøje: Kongernes konge
    Den gule trøje tilhører den rytter, der samlet set er løbets hurtigste rytter. For holdet omkring den gule trøje gælder det om at gøre forspringet til de øvrige ryttere så stort som muligt, og på den måde kæmpe for at beholde trøjen hele løbet. Den rytter, der får den gule trøje efter sidste etape på den berømte boulevard Champs-Élysées i Paris, har vundet Tour de France.

• Den prikkede bjergtrøje: Bjergkongen
    Den karakteristiske polkaprikkede trøje tilhører "bjergkongen". Trøjen tildeles den rytter, der først når udvalgte bjergtoppe på etaperne. Normalt er det feltets mere spinkle og lette ryttere, der dominerer bjergene. Der gives ofte point til de første 1-10 ryttere, der når toppen, alt efter bjergets sværhedsgrad (kategori 1-4, og ”uden for kategori”). Igen er det det samlede antal point fordelt på alle etaper, der tæller.

• Den grønne pointtrøje: Sprinterkongen
    Sprintkongerne kan typisk kendes på, at de udgør feltets tungere drenge modsat de mere spinkle bjergryttere. De kæmper i hver etape om point, som deles ud ved målstregen og ved indlagte spurter undervejs. Den med sammenlagt flest point trækker i den grønne trøje.

• Den hvide trøje: Kronprinsen.
    Alle ryttere under 26 år deltager automatisk i konkurrencen om den hvide ungdomstrøje. Den der klarer sig bedst på tid samlet set vinder trøjen – altså et væddeløb på tid for de nye unge talenter. Eller med andre ord: den gule trøje for ungdomsryttere.

Parlør

Når du ser Tour de France, er det nogle gloser, der er gode at kende for at kunne følge med. Her er de vigtigste:

Tête de la course / Løbets leder
Den rytter eller gruppe af ryttere, der ligger forrest i etapen

Poursuivant(s) / Forfølger(e)
De ryttere, der ligger mellem feltet og tête de la course, som de typisk prøver at indhente.

Peloton / Feltet
Den største gruppe af ryttere på en etape. Hvis der bliver sagt arrière du peloton, bliver der talt om den bagerste del af feltet.

Gruppetto / 'Lille gruppe'
Gruppen som dannes af de bagerste ryttere på hårde etaper. Gruppettoen samarbejder typisk for at overholde tidsgrænsen og dermed undgå diskvalifikation. Ofte vil feltets 'tunge' sprintere hurtigt danne en gruppetto på hårde stigninger.

Se flere oversættelser på letourcph.dk

Legendernes klub

Fire ryttere har vundet Touren fem gange. En femte rytter var tæt på, men mistede det hele til doping.

Jacques Anquetil, (aka. Monsieur Chrono) Frankrig (1957 og 1961-1964)

Eddy Merckx "Kanibalen", Belgien (1969-1972 og 1974)

Bernard Hinault (aka. Grævlingen) fra Frankrig (1978-1979, 1981-1982 og 1985)

Miguel Indurain (aka. Den brune muskel). Spanien (1991-1995) – var desuden den første som vandt fem på hinanden følgende løb.

Lance Armstrong (aka. Big Tex) havde rekorden for flest Tour de France-sejre (syv), men han blev frataget alle sejre i 2012 pga. dopingmisbrug.