Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Du bliver klogere af at cykle!

En tur på cyklen i forårssolen er ikke bare godt for kroppen, men også for hjernen: Du kan faktisk blive klogere, mens du cykler til arbejde.

Cykelturen til arbejde er ikke bare godt for hjertet, men også for hjernen. Du bliver nemlig mere intelligent, når du suser hen ad cykelstien. Det siger hjerneforsker Troels W. Kjær, der bl.a. forsker i, hvordan motion påvirker intelligensen.

”Vi har fundet ud af, at intelligens både er noget, man er født med, og noget, man kan træne sig til. Du bliver faktisk klogere af at cykle til arbejde – hvis du cykler længe nok, og får pulsen op,” siger han.

Når du bruger kroppens muskler, bliver hjernen nemlig større, forklarer Troels W. Kjær til Cyklistforbundet, der i maj kører kampagnen Vi cykler til arbejde, hvor der altså er god mulighed for at træne hjernen.

”Når du træner, bliver der i musklerne frigivet nogle signalstoffer, som løber rundt i blodbanen og også op i hjernen, hvor de får hjernen til at lave flere nerveceller og større forbindelser mellem nervecellerne. Og når vi har flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, så har vi mulighed for flere ting: Vi har mulighed for at huske bedre, vi har mulighed for at tænke, og i sidste ende også være mere intelligente,” siger Troels W. Kjær, der netop er udkommet med en bog på Politikens Forlag om emnet: Gik Einstein til fitness, hedder den.

”Vi har fundet ud af, at intelligens både er noget, man er født med, og noget, man kan træne sig til. Du bliver faktisk klogere af at cykle til arbejde – hvis du cykler længe nok, og får pulsen op.Hjerneforsker Troels W. Kjær

Du skal dog yde lidt, før du opnår gevinsten. Det er ikke nok at cykle 500 meter til arbejde hver anden dag. Du skal have pulsen op på 80 procent af dit maksimum tre gange om ugen i et vist tidsrum – og helst i intervaller. Det kan du fx opnå ved at cykle til arbejde mindst tre gange om ugen i fx en halv til en hel time. De naturlige stop ved fx kryds gør, at turen bliver en form for intervaltræning, som ifølge Troels W. Kjær er det optimale, når hjernen skal trænes op.

Din maks.-puls er cirka 220 minus din alder. Så hvis du er fx 45 er din maks.-puls altså 175 slag i minuttet. 80 procent af det er 140 slag i minuttet, som er det, du så skal have pulsen op på. Der er dog en usikkerhed på op til 20 slag ved denne formel. Du kan i stedet måle din reelle maks.-puls på fx en kondicykel.

”Man kan godt sige, at man bliver klogere af at cykle til arbejde, men man skal have pulsen op og lave nogle korte stop en gang imellem, så turen får karakter af intervaltræning, siger lægen og hjerneforskeren, der selv hver dag cykler ni kilometer til arbejde for at få pulsen op.

”Fysisk træning er ganske enkelt godt for din hjerne," slår han fast.

Læs også

Chris MacDonald: Sådan kommer du i gang

Vi ved godt, at det er sundt at cykle. Alligevel kan det være svært at finde motivationen. Men faktisk kan vi med ganske få virkemidler motivere os selv til at komme i gang med at cykle i hverdagen. Her får du 5 gode råd fra Chris MacDonald.

Læs mere

Særkonkurrencer 2024

Det er cykeldagene, der tæller i konkurrencen om holdpræmier. Men du kan også vinde ekstra præmier i særkonkurrencerne. Kør fx med i "Omvejs-onsdag" og "Hent en kollega-dag" - eller nominér dine kollegaer til tre priser.

Læs mere

Ta' cyklen & vind præmier

Der er masser af fede præmier i puljen. Du og dine kollegaer kan vinde elcykler, cykelgrej, hotelophold og meget andet godt. Jo flere dage I cykler - jo større er chancen for at vinde!

Se alle præmierne her