Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Maybritt får landkrabberne op på cyklen i Nordjylland

Hos Royal Greenland i Nordjylland hører holdkaptajn Maybritt Eldevig mange dårlige undskyldninger fra kollegaer for hvorfor, de ikke cykler på arbejde. Men som holdkaptajn giver hun ikke op, og faktisk findes der kun én undskyldning, hun accepterer.

Starten på et cykeleventyr

Da Maybritt Eldevig i 2016 startede hos Royal Greenland tæt på Svenstrup, en lille by uden for Aalborg, var der ikke mange, der cyklede til arbejde: ”Der var ikke rigtig nogen cykelkultur, og det var måske kun fem, der cyklede fast til arbejde” fortæller hun. Men det fik hun hurtigt lavet om på. På sin tidligere arbejdsplads arrangerede Maybritt den årlige VI CYKLER TIL ARBEJDE, så da hun startede hos Royal Greenland, var det helt naturligt for hende at tage cykelgejsten med sig og få den spredt til sine kollegaer.

Royal Greenland stiller med rekordhøjt antal deltagere

I 2017 fik Maybritt for første gang i Royal Greenlands historie tilmeldt et hold: ”Der var ikke særlig mange med på idéen til at begynde med, og det første år var vi kun 9 deltagere,” fortæller Maybritt. Men med tiden har hun skabt større kendskab til kampagnen, og flere og flere melder sig. I år stiller Royal Greenland med to fulde hold og kan altså bryste sig af hele 32 tilmeldte.

Motivationen kommer ifølge Maybritt af gode kollegaer, der spreder budskabet kombineret med de præmier, man kan vinde. Hos Royal Greenland støtter personaleforeningen nemlig med tre årlige præmier. Internt på arbejdspladsen bliver der dystet i flest kilometer i benene og flest cykeldage, og så udvælger Maybritt ’Årets Debutant’.

45 km på arbejde er ingen udfordring – eller hvad?

Maybritt har selv kun 5,5 kilometer til arbejde, og hun bruger generelt cyklen som sit primære transportmiddel. Men mange af hendes kollegaer har langt til arbejde: ”Vi ligger et lille stykke uden for Aalborg, og mange af de medarbejdere, der arbejder her på kontoret i Svenstrup, bor længere væk, så det er en udfordring at få dem med på holdet,” forklarer Maybritt. Med en insisteren og vedvarende cykelgejst er det lykkedes at få kollegaer med, selvom de har langt til arbejde.

Jeg mødte en kollega den anden dag, lige da han var kommet på arbejde iført cykeltøj og cykeludstyr. Han havde cyklet 36 kilometer og var kørt hjemmefra kl 05.45 for at møde ind kl. 07.45. Han er en af dem, der har flest kilometer på arbejde.

En kvindelig kollega har 45 kilometer på arbejde. Alligevel har hun sagt ja til at være med, og har en ambition om at nå at cykle turen på 90 km en enkelt gang, mens kampagnen kører. Og hun er ikke alene om de lange distancer: ”Jeg mødte en kollega den anden dag, lige da han var kommet på arbejde iført cykeltøj og cykeludstyr. Han havde cyklet 36 kilometer og var kørt hjemmefra kl 05.45 for at møde ind kl. 07.45. Han er en af dem, der har flest kilometer på arbejde,” fortæller Maybritt.

Krabberne mod rejerne

Maybritt er selv holdkaptajn for ”Rejeholdet” og når man spørger ind til holdnavnene, findes der en god forklaring: ”Jeg har faktisk arbejdet på en fabrik hos Royal Greenland i Grønland, og der hedder de medarbejdere, der møder ind og arbejder med rejer rejeholdet og dem, der arbejder med krabber, hedder krabbeholdet. Så det giver rigtig god mening,” forklarer hun.

Som arbejdspladsens arrangør har Maybritt den fordel, at hun har været med til at sætte holdene: ”En kollega mente, at jeg havde sammensat holdet, sådan at dem, der cyklede flest dage, var på mit hold,” siger Maybritt og fortsætter: ”Måske har jeg mange af dem, der cykler flest dage, men det andet hold har faktisk nogle af dem, der cykler rigtig mange kilometer, så de kan vinde på nogle andre parametre. Jeg synes, holdene er retfærdig inddelt,” griner Maybritt.

Se hvordan det kører for rejerne og krabberne - og find selv nogen, dit hold kan udfordre!

Jeg har en klar forhåbning om, at vi bliver endnu flere næste år.

”Jeg accepterer kun én undskyldning”

I år har Royal Greenland også medarbejdere, der arbejder hjemmefra, men det er ifølge Maybritt ikke en undskyldning. Det samme gælder for de kollegaer, der rejser i forbindelse med arbejdet: ”Jeg har også sagt til dem, der har mange rejsedage, at når de er ude at rejse, så kan de sagtens låne en cykel, der hvor de er,” siger Maybritt, der ikke godtager en hvilken som helst undskyldning.

Faktisk er der kun én undskyldning, Maybritt godtager: ”Jeg har et princip om, at jeg kun godtager undskyldningen, hvis det handler om, at små børn skal hentes og afleveres. Det er for mig en god nok undskyldning til, at man ikke kan deltage. Ellers accepterer jeg ingen dårlige undskyldninger,” fortæller Maybritt, der også hvert år forsøger at overbevise cheferne om, at de burde deltage.

Og måske lykkedes det at få cheferne med næste år, i hvert fald har flere kollegaer allerede tilkendegivet over for Maybritt, at de vil være med næste år. ”Jeg har en klar forhåbning om, at vi bliver endnu flere næste år,” fortæller Maybritt, der i den grad har påvirket Royal Greenland til at stable en cykelkultur på benene.

En blanding af rejer og krabber er klar til start. Fra venstre: Henrik (krabbe), Tommy (krabbe), Kim (reje), Marianne (krabbe), Lotte (krabbe), Henrik (reje), Anja (reje), Mette (krabbe), Maybritt (reje)

Læs også

Hvilke trofæer går du efter?

Hop på cyklen i maj og få seje trofæer. Du kan både snuppe "vandrepokalen" og fejre dine cykelpræstationer med op til otte trofæer på din profil.

Læs mere

Inspiration til din cykling

Vi klæder dig på til VI CYKLER TIL ARBEJDE med det bedste inden for gode råd, guides og inspiration.

Læs mere

Tilmelding

Kør med i Danmarks største og sjoveste cykelkampagne. Find 2-16 kollegaer, sæt et hold og meld jer til. Det koster 85 kr. pr. kollega at cykle med.

Klik her for tilmelding