Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Vask, smør - og SMIL!

Alle cykler trænger til lidt ekstra kærlighed en gang i mellem - ellers bliver det surt at cykle! Heldigvis kan du hurtigt gøre cykelturen til en ren og velsmurt fornøjelse. Her får du cykelmekanikerens guide til fornyet cykelglæde i 6 lette trin.

Du skal bruge:

  • Et rengøringsmiddel, der opløser olie (fx opvaskemiddel)
  • En fed cykelolie til eftersmøring
  • Svampe, bomuldsklude og et gammelt håndklæde
  • Børster - fx en opvaskebørste og en tandbørste til små og store dele
  • Sæbevand og rent vand til at skylle med

1. Opløs olien på kæden

Smør et fedtopløsende rengøringsmiddel på kæden og cyklens andre olierede dele. Opvaskemiddel er fint. Brug evt. et gammelt håndklæde til at massere ren opvaskemiddel ind i kæden, hvis den er meget beskidt. Lad det stå og virke lidt.

2. Vask cyklen

Snup en blød svamp, mens du venter, og vask hele cyklen. Brug godt med sæbevand og start fra oven, så snavset ikke løber ned over de rene dele. Træk en bomuldsklud gennem fx pedalerne, hvor svampen ikke kan komme ind. Sørg for at få al olie af hjulenes bremseflader – olie og bremser er en skidt kombination.

3. Fjern fedt og snavs

Nu kan du fjerne den opløste olie og det løsnede snavs fra kæde osv. Brug en svamp, der må blive meget beskidt. Hold den mod kæden og kør kæden rundt. Giv også tandhjulene en tur og brug fx en tandbørste til at komme ind i krogene.

Det er ikke raketvidenskab at vaske sin cykel. Men gør du det grundigt, får du en bedre køreoplevelse – og du undgår, at snavset tærer på cyklens sarte dele. Meget pertentlige mennesker gør nok det her en gang om måneden. Men du kommer langt, hvis du giver cyklen den store tur forår og efterår.Magnus Lindhart, cykelmekaniker

4. Rens bremseklodserne

Træk en bomuldsklud ind mellem forhjul og bremseklodser. Sådan fjerner du småsten, salt og gammelt gummi og aluminium, der får din cykel til at bremse dårligere. Gentag på baghjulet.

5. Skyl efter og tør cyklen

Nu har du været hele cyklen igennem med vand og sæbe. Løb cyklen over med en klud og tag, hvad sæben har opløst. Skyl med rent vand, så al sæbe kommer ud af smådelene, og tør cyklen.

6. Smør og kør

Du er næsten klar til at cykle til arbejde – nu skal du bare smøre delene igen. Dryp olie på kæden, kør den et par gange rundt og tør overskydende olie af med en klud. Giv alle bevægelige dele et beskyttende dryp olie. Vil du sætte prikken over i’et? Så puds stel, styr og pedalarme med lidt olie på en klud. Det giver flot finish og danner en beskyttende overflade.

Rigtig god cykeltur!

Af Magnus Lindhart Jørgensen, cykelmekaniker

Læs også

Godt pumpet!

Du kender det sikkert godt. Dækkene trænger til lidt luft, og så får de ellers med pumpen, til det synger i ringene. Her får du cykelmekanikerens bedste råd til den perfekte pumpning.

Læs mere

Hvad sker der i din hjerne, når du cykler?

Du ved nok, at det er godt for dit helbred at cykle. Men hvad sker der egentlig i din hjerne, når du træder i pedalerne? Det forklarer professor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen.

Læs her

Særkonkurrencer 2024

Det er cykeldagene, der tæller i konkurrencen om holdpræmier. Men du kan også vinde ekstra præmier i særkonkurrencerne. Kør fx med i "Omvejs-onsdag" og "Hent en kollega-dag" - eller nominér dine kollegaer til tre priser.

Læs mere