Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Thea vintercykler i Nuuk:

”Jeg tager det som en sjov udfordring”

En flytning fra Aarhus til Grønland har på to år gjort Thea Mosegaard Pedersen til vintercyklings-specialist. For selvom hendes cykeltur til arbejdet som HR-udviklingskonsulent hos Nukissiorfiit på papiret blot er to kilometer lang, så minder den i praksis om en lille Nordpols-ekspedition.

Her kan du møde Thea, der ikke kan undvære sine pigdæk - og som nogle gange cykler om kap med en ørn på vej til arbejde.

Hvor tit cykler du til arbejde?

Det første år i Grønland boede vi i selve Nuuk by, hvor jeg cyklede til arbejde hver dag - også om vinteren. Jeg lod kun cyklen stå hvis den var punkteret eller i stormvejr over 25 m/s. Sidste år flyttede vi ud til Nuussuaq på den anden side af min arbejdsplads, så nu har cyklen fået konkurrence – herfra kan jeg nemlig skyde genvej til arbejde på langrendsski eller gå med snesko gennem Ravnedal-fjeldet. Derfor kommer cyklen nok kun i brug et par gange om ugen denne vinter.

I Nuuk er det mest vinden, man skal tage højde for, så det er vigtigt at kunne lukke alle åbninger helt til. Derfor ser man mig cykle rundt med både skihjelm, skibriller og halsedisse til op over næsen.

Hvordan er det at cykle i Grønland?

Her er mange bakker! Jeg har cyklet i Aarhus i mange år, hvor det næsten er umuligt ikke at møde bakker. Men i Aarhus kan man som regel nøjes med at køre op ad bakke den ene vej og så nyde turen ned på hjemvejen – eller omvendt. I Nuuk går det hele tiden op og ned, op og ned - selv inden for en kort afstand på 2 km.

  • Jeg får dog også nogle store naturoplevelser på vej til arbejde. Når jeg cykler i dagslys, kan jeg fx være heldig at cykle om kap med en ørn! Og selvom solen går tidligt ned, har vinteren utroligt mange farver, som kan gøre det svært at kigge ned på cykelstien og ikke op i luften.

Hvad er dit vigtigste cykeludstyr om vinteren?

Det er mine pigdæk. Uden dem kan jeg hverken stå fast eller køre op ad bakkerne. Dernæst er det mine opladelige cykellygter. Der er ikke så mange cyklister i Nuuk, og slet ikke om vinteren, hvor det næsten er umuligt at opdrive cykeludstyr i butikkerne. Også cykellygter. Så snart der ligger sne bliver lygterne lagt ud på lageret eller der bliver ikke bestilt flere hjem. Det undrer mig, for det burde jo netop være i den mørke tid, at man skal købe lygter!

Hvordan holder du varmen?

I Nuuk er det mest vinden, man skal tage højde for, så det er vigtigt at kunne lukke alle åbninger helt til. Derfor ser man mig cykle rundt med både skihjelm, skibriller og halsedisse til op over næsen. Temperaturen er faktisk ikke så stort et problem heroppe, for det føles ikke altid så koldt. Jeg ved ikke om det har noget med luftfugtigheden at gøre. Derfor cykler jeg i en windbreaker og tynde overtræksbukser. Ellers så får jeg det hurtigt for varmt.

Jeg griner tit, når der sker noget uventet. Jeg ser heller det ikke som nederlag, hvis jeg må stå af og trække noget af vejen. Det er en del af oplevelsen.

Hvad er dit bedste råd til at cykle i sne og is?

Skift til pigdæk! Det er ofte nemmere at cykle på is end sne, og især med pigdæk. Når der ligger ti centimeter nyfalden sne og driver fra fygninger, kan mit hjul blive fanget og cyklen ”slår ud”. Lidt ligesom det kan ske, når man kører bil på en snedækket vej. Sneen bliver aldrig helt fjernet på cykelstierne her i Nuuk, men den bliver trykket fast og kan blive lige så glat som is. Med pigdæk føles det lidt som at cykle på en grussti.

Der kan dog stadig ligge lidt løs sne på stien, og det kan fx få hjulet kan ”køre lidt rundt” på vej op da bakkerne, så det ikke rigtigt griber i vejen. Men jeg tager det som en sjov udfordring og jeg griner tit, når der sker noget uventet. Jeg ser heller det ikke som nederlag, hvis jeg må stå af og trække noget af vejen. Det er en del af oplevelsen.

Nogle gange skifter familien Pedersen cyklen ud med langrendsski. Det forstår vi virkelig godt! Foto: Privat.

Om Thea Mosegaard Pedersen

  • Har boet to år i Grønland
  • Arbejder som HR-udviklingskonsulent hos Nukissiorfiit
  • Holdkaptajn på cykelholdet Nukissiorfiit i VI CYKLER TIL ARBEJDE 2020

Læs også

Sådan holder du hænderne varme

Træt af at cykle med ti istapper på styret? Fortvivl ej: Vi gi'r en håndfuld tip til varme fingre.

Læs her

Hvad sker der i din hjerne, når du cykler?

Du ved nok, at det er godt for dit helbred at cykle. Men hvad sker der egentlig i din hjerne, når du træder i pedalerne? Det forklarer professor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen.

Læs her

Det siger loven om reflekser

Reflekser er næsten lige så vigtige som lygter, men det tænker mange ikke over. I loven er der meget præcise krav til hvilke reflekser, der skal sidde hvor på cyklen. Bliv klogere på reflekser her.

Læs mere