Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Sarah blev Årets Debutant 2020:

"Når man først er kommet af sted, er det helt vildt fedt”

16 kilometers bakket landskab til arbejde hver vej var ikke noget, Sarah Wedsted havde regnet med, hun skulle cykle flere gange om ugen. Alligevel tog hun kampen op og endte med at blive kåret som Årets Debutant i VI CYKLER TIL ARBEJDE.

Trodsede de hårdeste bakker i Århus og fik blod på tanden

”Det var min kollega og praktikvejleder Trine, der fik mig til at melde mig. Hun pressede lidt på, og så tænkte jeg: Nå, så må jeg nok også hellere melde mig til, når så mange andre gør det,” fortæller Sarah Wedsted.

Sarah Wedsted er kommunikationspraktikant hos helsekostproducenten Natur-Drogeriet i den lille by Hørning uden for Århus, og faktisk er Sarah, med sine 16 km hver vej, den af sine kollegaer, der har længst på arbejde.

”Til at starte med tænkte jeg, at det var virkelig langt med de 16 km hver vej, især med de bakker der er, både den ene vej og den anden vej. Det er faktisk nogle af de hårdeste bakker i hele Århus. Så jeg tænkte, at det ville blive virkelig hårdt, men hvis jeg bare gør det én gang om ugen, så må det være godt nok,” siger Sarah Wedsted om hendes egne forventninger til sig selv.

Men hurtigt stod det klart for Sarah Wedsted, at der var langt flere kilometer gemt i benene.

”Lige i starten tænkte jeg heller ikke, at det var noget, jeg ville blive bidt af, fordi det er en lang bakkede vej. Men da jeg først var begyndt, blev jeg alligevel lidt bidt af det og motiveret. Det hjalp også, at jeg kunne se, at antallet af cyklede kilometer steg, og så fik jeg mere blod på tanden. Lige pludselig fik jeg en eller anden motivation til at cykle mere, så jeg endte faktisk med at cykle en hel del mere, end hvad jeg først havde planlagt.”

Efter VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagnen i 2020 havde Sarah Wedsted tilbagelagt mere end 300 km og i snit cyklet til og fra arbejde tre dage om ugen.

Hvis jeg kunne se, at en af mine kollegaer lige havde overhalet mig i antallet af kilometer, så gjorde det også, at jeg fik lyst til at cykle dagen efter, så jeg kunne indhente hende. På den måde var der konkurrence. Samtidig synes jeg også, vi var gode til at motivere hinanden og støtte op om hinanden. Når ens kollegaer cyklede, fik man mere lyst til selv at cykle. Så der var en god blanding af holdånd og konkurrence.

En god balance mellem holdånd og konkurrencegen

Hos Natur-Drogeriet har de været gode til at støtte og motivere hinanden under kampagnen, men konkurrenceelementet har også været vigtigt.

”Hvis jeg kunne se, at en af mine kollegaer lige havde overhalet mig i antallet af kilometer, så gjorde det også, at jeg fik lyst til at cykle dagen efter, så jeg kunne indhente hende. På den måde var der konkurrence. Samtidig synes jeg også, vi var gode til at motivere hinanden og støtte op om hinanden. Når ens kollegaer cyklede, fik man mere lyst til selv at cykle. Så der var en god blanding af holdånd og konkurrence. Begge dele var en helt vildt stor motivationsfaktor for mig,” fortæller Sarah Wedsted.

Faktisk havde 22-årige Sarah Wedsted kun været praktikant i en måned, da VI CYKLER TIL ARBEJDE startede i efteråret 2020, men hun fortæller, at kampagnen var med til at styrke fællesskabet:

”Det var ret fedt at deltage som praktikant. Det der med at være en del af noget på arbejdspladsen, hvor man støttede op om en fælles ting, var med til at gøre, at man kom ind i et fællesskab på arbejdspladsen. Det blev lidt nemmere at komme ind på livet af sine kollegaer. Man har et fælles emne at snakke om, og det giver en fælles kampgejst med de fælles mål, der er en del af kampagnen – det gør, at man har lyst til at støtte op om projektet. Det var ret fedt.”

I starten tænkte jeg også, at jeg ikke kunne cykle så langt, men det bliver mindre og mindre hårdt, jo flere gange man cykler ruten. Man vænner sig til det. Jeg synes faktisk, at det hårdeste er tanken om at skulle gøre det. Når man først er kommet af sted, er det helt vildt fedt. Jeg synes, man får meget energi af det. Jeg kunne i hvert fald mærke, at mit energiniveau steg en del.

Årets Debutant

Efterhånden som Sarah viste sit fighter-gen frem under kampagnen, havde hun godt hørt hendes kollega og praktikantvejleder nævne, at hun ville nominere Sarah til Årets Debutant, men da vindermailen tikkede ind i indbakken, kom det alligevel bag på Sarah:

”Jeg blev ret overrasket, og så blev jeg glad. Jeg har aldrig rigtig vundet noget før, og det er jo en ret stor præmie at vinde, så det var mega fedt. Og det var fedt, at ens kollegaer havde tænkt på en. Det var klart en anerkendelse,” fortæller Sarah Wedsted.

I nomineringen havde Sarahs kollega netop beskrevet, hvordan Sarah havde taget cykel-udfordringen op på trods af de mange kilometer hver vej og forklaret, at Sarah godt kunne bruge en elcykel til de mange bakker i Århus. Præmien for at vinde Årets Debutant 2020 var nemlig en elcykel, og den faldt i god jord hos vinderen:

”Det var fedt at vinde en elcykel, for min kondi rækker ikke altid til de største bakker i Aarhus, så den er en stor hjælp til, at jeg kan få cyklet mere fremover, uden at jeg kommer fuldstændig svedig frem. Det blev jeg helt vildt glad for,” siger Sarah om præmien.

Både elcyklen og oplevelsen fra at være med i kampagnen har givet Sarah lyst til at cykle endnu mere:

”Også i min fritid. Jeg tænker faktisk at tage på nogle lidt længere udflugter. Nu hvor jeg har fået en el-cykel giver det helt klart nogle andre muligheder for at komme længere væk, end hvad man normalt kan,” siger Sarah om præmien.

”Det hårdeste er tanken om at skulle gøre det”

Selvom Sarah måske har længere på arbejde end de fleste, har hun masser gode argumenter for, hvorfor andre skal tage udfordringen op:

”Man skal bare hoppe op på cyklen og komme af sted, og det er en god måde at få noget frisk luft på. I starten tænkte jeg også, at jeg ikke kunne cykle så langt, men det bliver mindre og mindre hårdt, jo flere gange man cykler ruten. Man vænner sig til det. Jeg synes faktisk, at det hårdeste er tanken om at skulle gøre det. Når man først er kommet af sted, er det helt vildt fedt. Jeg synes, man får meget energi af det. Jeg kunne i hvert fald mærke, at mit energiniveau steg en del. Når man lige havde fået noget frisk luft på vej hjem, havde man noget fornyet energi, når man kom hjem."

"Og så er det også en god måde at få motion på. For mig tager det lige så lang tid at cykle som at tage bussen, så jeg slipper for at dyrke motion, når jeg kommer hjem. Der sparer jeg både tid, penge og energi. Og så synes jeg også, det er en god måde at få motiveret hinanden på arbejdspladsen, hvor man kan være en del af et fællesskab,” fortæller Sarah Wedsted, der fortsætter i Natur-Drogeriet som studentermedhjælper efter endt praktikforløb, og derfor kan se frem til at være med i VI CYKLER TIL ARBEJDE igen.

Årets Debutant

Med Årets debutant hylder vi dem, der ikke før har cyklet til arbejde, men som i løbet af kampagnen er begyndt at cykle. For at være med i konkurrencen skal du nominere dig selv eller en kollega og forklare, hvorfor dit bud er den sejeste debutant på cykelstierne. Der er en fed præmie på højkant, og denne gang kan Årets debutant vinde en lækker Centurion-cykel.

Læs også

Kristen fik en cykeltatovering

Vi er mange, der er glade for vores cykler. Men nok ikke HELT så begejstrede som Kristen fra Texas. Hun meldte sig til VI CYKLER TIL ARBEJDE, og blev så bidt af at cykle, at hun fik tatoveret sin elskede lyseblå jernhest på armen.

Læs mere

Bliv yngre med VI CYKLER TIL ARBEJDE

Gør en måneds cykling overhovedet en forskel for sundheden? JA! Se nu bare Holger, der blev fire år yngre, da han cyklede med i VI CYKLER TIL ARBEJDE.

Læs mere - se filmen

Sådan sætter I cykelholdet

I VI CYKLER TIL ARBEJDE kan alle være med. Men der er mange måder, I kan sætte hold - og hvorfor ikke gøre det til en fest i sig selv?

Læs hvordan I gør